• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Z kamerą w zakładzie Dr.Oetker

Arnold Szymczewski
28 grudnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

"Słodka chwila", "Kopiec kreta" i "Mini babeczki" - w środku miasta działa fabryka, której produkty w domu posiada praktycznie każdy mieszkaniec Trójmiasta. Odwiedziliśmy z kamerą gdański zakład produkcyjny firmy Dr.Oetker, by zobaczyć jak wygląda w nim produkcja "od kuchni".



Czy wiedziałeś(aś), że w Oliwie mieści się zakład produkcyjny Dr. Oetkera?

Historia oliwskiego zakładu Dr. Oetkera sięga początku lat 20. ubiegłego wieku. Pierwsza fabryka tej firmy na terenie dzisiejszej Polski powstała właśnie w Gdańsku, w 1921 r. Po wojnie firmę znacjonalizowano, a w 1991 r. zakład został wykupiony przez właścicieli. Dr.Oetker obecnie zatrudnia w całej Polsce ponad 1000 osób. W ofercie znajduje się ponad 250 artykułów produkowanych w trzech zakładach: w Gdańsku (produkty w proszku), w Łebczu (produkty mrożone) i w Płocku (słodkie dekoracje).

Gdański zakład produkcyjny mieści się przy ul. Arenda Dickmana 14/15 zobacz na mapie Gdańska. Co ciekawe, w latach 20. ubiegłego wieku ulica ta nazywała się Oetkerstrasse od nazwiska założyciela firmy Augusta Oetkera.

Na blisko 16 tys. m kw. oliwskiej działki mieści się kilka budynków m.in. biura zarządu, pracownia analizy sensorycznej, magazyn oraz ten najważniejszy obiekt, czyli zakład produkcyjny. Praca w dziale produkcji odbywa się w systemie dwuzmianowym tj. od godz. 6 do 14 i od 14 do 22. Dziennie w okresie świątecznym produkuje się blisko milion sztuk różnych produktów spożywczych m.in. kisiele, budynie, galaretki czy ciasta.

Czystość to podstawa



Czystość w zakładzie jest dla jego pracowników najważniejsza. Wszędzie poruszamy się w specjalnym fartuchu, czepku i nakładkach na buty. W każdym pomieszczeniu dokładnie myjemy ręce, nie ma możliwości wejścia do zakładu z telefonem komórkowym czy biżuterią. Tutaj nawet miotły mają swoje specjalne miejsca z wymalowanym szablonem.

Wszystko zaczyna się w magazynie



Cały proces produkcji rozpoczyna się w magazynie wysokiego składowania, do którego codziennie przyjeżdżają surowce i opakowania. Co ciekawe wnętrze magazynu zostało zaprojektowane w taki sposób, aby pomieścić jak najwięcej produktów w niewielkiej hali. Zastosowano tam system ruchomych (elektrycznych) regałów. Surowce z magazynu wędrują specjalnymi windami na ostatnie (trzecie) piętro budynku. Tam następuje kompletowanie poszczególnych komponentów zgodnie z recepturą i ich kontrolą jakościową. Co ciekawe pod wspomnianym magazynem znajduje się "basen" z wodą o pojemności 700 m sześc., który jest integralną częścią zaawansowanego systemu przeciwpożarowego.

Grawitacyjny proces produkcji



Praktycznie każdy etap produkcji odbywa się z udziałem grawitacji tj. odważone surowce na trzecim piętrze budynku, poddawane są procesowi przesiewania w celu wyeliminowania wszelkich potencjalnych zanieczyszczeń. Surowce wsypywane są do sit zasypowych, które następnie przy pomocy specjalnych rur trafiają do mieszalników znajdujących się piętro niżej, gdzie zostają wymieszane. Każdą gotowa mieszanka sprawdzana jest przez dział jakości, który przygotowuje mieszankę według przepisu, a następnie bada go pod kątem m.in. wilgotności czy kwasowości.

Po pozytywnym przejściu kontroli mieszanki trafiają do specjalnych zbiorników, które zasilają produktem maszyny dozująco-pakujące - te natomiast odważają odpowiednią porcję asortymentu, napełniają torebki jednostkowe, a następnie zgrzewają opakowanie. Gotowy produkt na ostatnim etapie podlega jeszcze kontroli jakościowej (badana jest m.in. masa, szczelność torebek, odbywa się kontrola na obecność ciał obcych). Gotowy produkt pakowany jest do kartonów zbiorczych i wysyłany do całego kraju oraz państw nadbałtyckich.

Konsument również testuje produkty



Dr.Oetker jako jedna z nielicznych firm w kraju posiada przyzakładową pracownię analizy sensorycznej, mieści się w odrestaurowanej willi przy ul. Dickmana zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku Oliwie. To miejsce, w którym zarejestrowani wcześniej konsumenci, testują gotowe produkty takie jak: ciasta, galaretki czy nawet pizzę. Osoby uczestniczące w badaniach, oceniają m.in. wygląd, smak i zapach badanych produktów. Dane zebrane bezpośrednio od konsumentów podczas badania umożliwiają poznanie ich preferencji.

Co zrobić, żeby testować produkty Dr. Oetker?



Przede wszystkim, trzeba mieć ukończone 18 lat (młodsze osoby, tylko za pozwoleniem rodziców). Powinniśmy mieszkać w Trójmieście lub okolicach i mieć możliwość oraz chęci przyjechania do pracowni. Na stronie internetowej Dr.Oetkera musimy wypełnić ankietę, jeśli nasze preferencje smakowe będą zgodne z założeniami przeprowadzanego aktualnie badania, pracownicy firmy skontaktują się z nami i umówią dogodny termin.

Miejsca

Opinie (112) ponad 20 zablokowanych

  • Higiena (2)

    Dlaczego pan Andrzej Skrzypkowski nie jest ogolny i nie ma czepka na tej brodzie??!!

    • 11 3

    • Chyba produkcja sie nie odbywała jak ten pan sie wypowiadał ?

      • 1 0

    • hehe

      Kumam typa z innego zakładu. Wporzo gość. Może gada jak magnetofon ale jest ok. A czepek pewnie potrzebny na linii w czasie produkcji, raczej słabo gadać z czopkiem na brodzie...

      • 1 0

  • fajny artykuł...

    Nawet nie wiedziałam, że w oliwie jest produkcja tego wszystkiego. Fajnie jest zobaczyć jak się produkuje różne rzeczy

    • 7 1

  • Nie dla mnie (10)

    Sklad produktow pelen E dodatkow chemicznych. Nie dla alergikow i osob z nietolerancjami pokarmowymi. Jak powiedzial pracownik tego zakladu produkty sa produkowane wylacznie na nasz rynek i nadbaltycki. Na rynek zachodni dr oteker produkuje produkty o innym skladzie.

    • 13 10

    • (8)

      Z tego co wie m to Dr.Oetker exportuje pizze np do Włoch, Czech i Litwy oraz Austrii. To jakie produkty są sprzedawane w Niemczech zależy od gustów konsumentów. Ponadto proponuje poczytać o tych słynnych "E".

      • 3 7

      • proponuje rowniez poczytać o tych słynnych "E". (7)

        np. Dr. Oetker Budyń smak waniliowy. Sklad: skrobie (Jakie?), skrobia modyfikowana,
        aromaty (Jakie?), annato (E 160)! . E160b - annato - barwnik pozyskiwany naturalnie z nasion drzewa arnoty właściwej. Poza przemysłem spożywczym wykorzystywany również w produkcji farb, lakierów i sztucznych barwników. Dopuszczalne dzienne spożycie to 2,5 mg na kilogram masy ciała. Znalazłem informację że może powodować alergię i niskie ciśnienie u dorosłych a u dzieci bóle głowy. Po takim budyniu osoba z nietolerancja pokarmowa czy alergia choruje ok. 3 dni (bole brzucha, glowy, wymioty)
        Dr. Oetker Słodka Chwila Budyń smak czekoladowy. Sklad:cukier, skrobie modyfikowane, mleko odtłuszczone w proszku, syrop glukozowy, 4.4% czekolada w proszku (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu. cukier. dekstroza), olej roślinny (palmowy. palmowy całkowicie utwardzony), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
        emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471). mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (E 472a), białka mleka,
        ekstrakt słodu jęczmiennego, substancja zagęszczająca: Karagen (E 407), aromaty
        barwnik: betanina, stabilizator: Fosforany potasu E 340, sól. Piekny sklad, dziekuje ale nie skorzystam i nie polecam alergikom, osobom z nietolerancjami pokarmowymi.

        • 4 2

        • Dr. Oetker Perełki cukrowe 80 g

          Sklad: cukier, skrobia pszenna, syrop glukozowy, koncentraty z kartamusa, cytryny
          rzodkiewki, słodkiego ziemniaka i buraka, barwniki (ryboflawiny. kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin. karoteny. antocyjany), olej roślinny kokosowy
          wosk carnauba (E 903) - Wosk carnauba sporadycznie może wywoływać reakcje alergiczne, podrażniać żołądek, wywoływać kontaktowe zapalenie skóry.

          • 4 0

        • (4)

          Fosforany potasu E340- Stosowany w przemyśle, jako regulator kwaśności, antyzbrylacz oraz wzmacniacz smaku. Nadmierne spożywanie fosforanów, których nie brakuje w wysoko przetworzonej żywności, nie pozostaje obojętne dla kondycji naszego organizmu. Rozregulowanie gospodarki mineralnej (przede wszystkim wapń, magnez, cynk), syntezy witaminy D i gospodarki hormonalnej szybko odczuć możemy w postaci ogólnego zmęczenia i spadku formy. Długotrwałe skutki to natomiast otyłość, nadciśnienie tętnicze, problemy układu krążeniowego, osteoporoza, a nawet nowotwory układu pokarmowego. W przypadku dzieci nadmiar fosforanów w organizmie objawiać się może zwiększoną nadpobudliwością i trudnościami z koncentracją.

          • 4 0

          • (3)

            Karagen E 407 używa się do zagęszczenia w przemyśle spożywczym i dodawany jest m.in. do wędlin, konserw, mleka w proszku, lodów, śmietanki kulinarnej, dżemów, galaretek, niektórych wyrobów cukierniczych, koncentratów napojów, serków twarogowych, napoi mlecznych, czy margaryny niskotłuszczowej. Lista jest bardzo długa, a to tylko niektóre z produktów, które często zawierają karagen. Prof. Joanne Tobacman po przeglądzie kilkudziesięciu badań dotyczących wpływu karagenu na organizm człowieka doszła do wniosku, że powoduje m.in. zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory. Podobnego zdania jest także Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która uważa, że E 407 powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe.

            • 3 0

            • (1)

              Karagen jest w prawie kazdej smietanie 30%.

              • 0 2

              • nigdy nie kupiłam śmietany 30 %, nie kupuję Oetkera - nigdy

                Ani innych tego typu świństw

                • 4 0

            • Karagen jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji zagęszczającej, a także stabilizującej zawiesiny i emulsje. Jest on używany m.in. w celu zmniejszenia sedymentacji kakao, mleka skondensowanego oraz innych napojów. Karagen jest stosowany również jako czynnik żelujący przy wyrobie dżemów i deserów o zmniejszonej zawartości cukru. Roztwory zawierające powyżej 3% karageniny tworzą po oziębieniu żele, które po lekkim ogrzaniu przechodzą w stan płynny. Surowiec ma znaczenie również w lecznictwie jako środek śluzowy, powlekający i osłaniający, również jako emulgator i środek spęczniający w preparatyce farmaceutycznej.

              • 3 0

        • olej roślinny (palmowy. palmowy całkowicie utwardzony)

          Tłuszcze trans to jedne z najniebezpieczniejszych i najbardziej szkodliwych składników w żywności. Często są również nazywane tłuszczami utwardzonymi lub uwodornionymi. Powstają w wyniku chemicznego przetworzenia zdrowego oleju roślinnego… Zdrowy olej po takiej przemianie staje się bezwzględnym zabójcą…Spożywając tłuszcze trans (inaczej izomery trans kwasów tłuszczowych) mamy zwiększone ryzyko zachorowania na: choroby układu krążenia (choroby serca – miażdżyca, udary (wylewy), zawały serca), otyłość (nawet jeśli jest ta sama ilość kalorii, to kilkukrotnie bardziej będziemy przybierać na wadze w przypadku spożywaniu tłuszczów trans, niż w tłuszczów nienasyconych), innymi słowy sprawcą naszej nadwagi są nie tylko kalorie, ale to co jemy!! Otóż wyniki badań na małpach dowiodły, że stosowanie diety bogatej w utwardzone roślinne tłuszcze przesuwa tkankę tłuszczową w rejon brzucha i zwiększa masę ciała nawet w przypadku ścisłej kontroli ilości kalorii zawartej w diecie. cukrzyca – istnieje udowodniony związek ze zwiększeniem zachorowalności, według badań na małpach, małpy karmione tłuszczami trans miały więcej glukozy we krwi i stawały się oporne na insulinę, hormon odpowiedzialny za regulowanie stężenia glukozy w krwi, co wskazywało na początki cukrzycy. Dlatego podejrzewa się, że szkodliwe substancje mogą pobudzać trzustkę do produkcji większej ilości insuliny, co paradoksalnie sprawia, że organizm staje się na nią coraz bardziej odporny.
          nowotwory - zwiększenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego o 85%.
          Jak widzimy, "samo zdrowie" w produkcie.

          • 3 0

    • Nie prawda

      Jestem pracownikiem produkcji i na rynek poza Polskę produkowane są z tego samego surowca jedynie różni się opakowanie. Na dodatek od zeszłego roku już jest produkcja bezglutenowa budynie, galaretki, proszek do pieczenia, ciasta. Jak nie ma w sklepie można kupić w przyzakładowym sklepiku firmowym.

      • 0 0

  • Dxiwne

    Mają kilka zakładów produkcyjnych w Polsce, a to oznacza zatrudnienie. Płacą podatki w Polsce, więc chwała im za to

    • 15 2

  • (3)

    wujek adi mocno im pomogl w rozwoju

    • 4 3

    • hahaha

      • 3 0

    • Tobie niestety juz nic ani nikt nie pomoże (1)

      • 1 3

      • Pewnie tak samo jak niemyslacej biomasie... co nie zmienia faktu jak ta firma sie rozwijała
        Ale oczywiscie mozesz wierzyc ze tak nie było a nazisci to wywrotowe jednostki krorych zwalczala wiekszosc Niemców

        • 0 0

  • Ciacho (1)

    Przynajmniej codziennie świeże ciacho do kawy mają :)

    • 6 2

    • Wow
      Ale gest

      • 3 0

  • ile się tam zarabia? (5)

    Pracownicy podzielcie się tą tajemnica

    • 3 1

    • (4)

      5000 zl fizyczni
      10000 umyslowi
      Na reke
      Plus socjal

      • 6 6

      • Potwierdzam

        • 1 1

      • Za 3 miesiące ? (1)

        • 5 2

        • Coz...
          Za 31 dniowy miesiac
          Za luty odrobine mniej...

          • 4 3

      • ojro?

        Bo to niemiecka firma

        • 1 0

  • dobrze ze PO nie zdazylo ich wyprzedac. teraz przy PiS (2)

    maja warunki na rozwoj i wejscie na swiatowe rynki.

    • 5 11

    • Cieciu z Olszynki podaj 5 przykładów co sprzedało PO

      • 2 2

    • pisowska świnia i w dodatku jełop

      • 0 0

  • Dziwie sie, ze jeszcze nikt tam osiedla nie wymyslil.

    • 1 1

  • super a mowili ze jugrndant sponsorowal ortker podczas 2 wojny swiatowej ? (6)

    • 1 1

    • A kogo Hitler nie sponsorował w tamtych latach? (4)

      Takie były czasy i tego sie nie przeskoczy.

      • 5 2

      • (3)

        Ok
        Tylko po co udawać ze tak nie bylo... i celowo zapomonac o tym
        Oetker to byl bliski czlowiek adiego, zlodziej dziel sztuki dla ktorego pracowali robotnicy przymusowi

        • 0 0

        • Koncern jako pierwszy zwraca dzieła sztuki (2)

          Poczytaj sobie

          • 2 1

          • oj dobry niemiec ukradl zlodziej (1)

            a teraz oddaje. no faktycznie super

            • 0 1

            • Do tego pewnie dokładnie tyle samo co ukradł...
              he he he
              Oczywiście niewolniczej siły podludzi nie liczymy.
              Jest ok
              po europejsku

              • 0 0

    • komuchom pisowskim chodzi o to, że w czasie wojny niemieccy żołnierze jedli budyń Dr.Oetkera. :-)

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Pracodawcy w Trójmieście

Forum

Najczęściej czytane